HTML

General Failure

Who is this General Failure? And why is he reading my drive???

Friss topikok

Címkék

2012. július 23.-án közzétették a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvényt, amely 2013. január 1.-én lép hatályba. A törvény szerint az illeték mértéke az illeték alapjának 0,1 százaléka, de fizetési műveletenként legfeljebb 6 ezer forint. Ezt a törvényt (mint minden törvényt) a kormány terjesztette be és az Országgyűlés szavazta meg.

2012. november 19.-én az Országgyűlés elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvényt. Ez többek között módosítja és eltérő szöveggel lépteti hatályba a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvényt. A változás lényege: az illeték általános mértéke 0,2 százalékra nő, a készpénzfelvételre pedig magasabb, 0,3 százalékos illetékkulcs lesz érvényes (a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerült az illetékfizetésre kötelezettek köréből).

2013. június 17.-én Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelenti, hogy a kormány megduplázza a tranzakciós illetéket. Így a készpénzes ügyletek – például ATM-s készpénzfelvétel – esetében a csekkadóként ismertté vált illeték 0,3-ről 0,6 százalékra, míg a banki tranzakciók (bankszámlák közötti átutalások) esetében 0,2 százalékról 0,3 százalékra emelkedik az illeték mértéke. Az új illeték-kulcsok 2013. augusztus elsejétől lépnek életbe.

Eddig a pontig a szokásos firkálgatás zajlott. De ezután egy új szín jelenik meg a palettán, folytatás

2013. október 5.-én Rogán Antal, a Fidesz (azaz a kétharmados kormányzó párt) frakcióvezetője a következő tartalmú közleményt adja ki:

"Nem fogjuk engedni, hogy a bankok degeszre keressék magukat a magyar családokon!"

továbbá:

"A kétszeri ingyenes készpénzfelvétel az átlag jövedelem erejéig fogyasztói jog, amit a Fidesz-frakció törvényben fog garantálni."

És még azt is hozzátette, hogy

"A kormány javaslata szerint jövőre a bankkártyás fizetéseket semmilyen illeték nem terheli."

Magyarul: a készpénzfelvétel egyszerre ingyenes és illetékköteles. Másképp fogalmazva: Megdrágítottuk majd követeljük, hogy legyen olcsóbb. Sőt: mi magunk is teszünk ezügyben - eltörlünk egy olyan illetéket, amit mi találtunk ki, és aminek a mértékét eddig szorgalmasan emelgettük. Ez némiképp a skizofrénia tüneteit mutatja. Margit, ez nooooormális?

Felmerülhet persze, hogy ez egyszerűen egy zseniális politikai húzás. Közelednek a választások, tehát meg kell mutatni a szavazóknak, hogy a Fidesz megoldja a választók problémáit, mindent megtesz azért, hogy az emberek terhei csökkenjenek. Mivel azonban sajnoshálistennek a kommunisták már nem tudnak bajt keverni, ezért azt kell csinálni, hogy terheket kell rakni az emberek vállára, aztán ezeket a terheket ünnepélyes keretek között le kell onnét venni. Így a választók látni fogják, hogy a Fidesz megint leküzdött egy akadályt...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://generalfailure.blog.hu/api/trackback/id/tr145553259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása